21 Ağustos 2018 Salı

Tarihin en eskisi

Göbekli tepe
Merhaba arkadaşlar sizinle göbekli tepe gezim hakkında biraz sohbet etmek istedim. Göbekli tepe m.ö 10.000 lere dayanan  tarihi en eski inanç merkezi olarak gizemini ve mükkemeliğini koruyor konumuma da yakın olduğundan bir aile gezisi yaptık . 

Buğday üretiminin ilk bulguları da burdaki kazılarda ortaya çıkmış. Boyları 6 metreyi bulan  bu  stun kayaların üzerine çeşitli hayvan figürleri işlemişler. Örümcek, akrep, domuz , farklı kuş türleri ve köpek gibi bir çok hayvan figürleri gayet ilgi çekiciydi .
1983 yılında çiftçi bir vatandaş  tarlasını sürerken rastlamış. Müzeye götürüyor fakat sıradan bir arkeolojik bulgu diye inceleniyorlar.Urfa müzesine yerleştiriyorlar. Şanlıurfa merkezinden 20 km uzaklıkta .

1995 yılında tekrar araştırmalar başlıyor. Gerçekten  görülmesi gereken bir yer. Bulunan bölümlerinin yanında arkeolojik kazılar devam ediyor fakat yaz olduğundan dolayı kazılara ara verilmiş (Urfa'nın sıcağında zor tabi😀)
İnternette de edindiğim bilgilere göre taş devri insanlarının bira içtiğini de gösteriyor. Kazılarda şu ana kadar en büyüğü 160 litrelik kapasiteye sahip kireç taşına oyulmuş, altı bira varili bulunmuş 

Orda kazı yapılan tarlanın kendisine ait olduğunu söyleyen yaşlı bir amcayada rastlamak mümkün. YouTube da videolarına göz attın derim olayı daha iyi anlarsınız. 
Yorumlarınızı değerlidir teşekkürler 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çizik Geleceğim, bekle dedi, gitti.. Ben beklemedim, o da gelmedi. Ölüm gibi bir şey oldu.. Ama kimse ölmedi.